FAQ

Een groene omgeving draagt bij aan gezondheid, zowel mentaal als fysiek (RIVM, 2022). Elk persoon heeft hier recht op, juist ook in een gevangenis. Door groen aan te brengen binnen de muren en deelnemers actief bezig te laten zijn met groen, geven we ze een kans om deze positieve effecten van groen te ervaren. Deelnemers maken het gehele proces mee: van een zaadje in de grond planten tot het oogsten van de plant of vrucht en dit verwerken in een gerecht. Het besef dat ze iets aan eigen handen hebben en ergens direct aan bijdragen, geeft een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen – beide belangrijk voor een succesvolle re-integratie.

Plantje Voor Morgen wordt erg positief ontvangen! We krijgen van deelnemers vaak te horen dat het fijn is om buiten te zijn, nieuwe prikkels te krijgen en om samen aan de groei van iets bij te dragen. Sommige deelnemers hadden vroeger een tuin en vinden het fijn om dit weer te kunnen ervaren; anderen hebben juist nog geen ervaring met tuinieren en leren er veel van. Daarnaast is het natuurlijk lekker om af en toe vers eten uit de tuin te kunnen verwerken in de standaard magnetronmaaltijden die geserveerd worden in de penitentiaire inrichting. Gevangenismedewerkers vinden het ook fijn om te zien hoe ons programma nieuwe energie brengt in de PI, door de nieuwe samenwerkingen die ontstaan en de kans om nieuwe dingen te leren. Het allermooiste is dat ze zien en ervaren dat deelnemers zich meer mens voelen.

  • Nederland Maakt Impact. NedMI is een non-profit organisatie die jongeren uit alle lagen van de maatschappij wil verenigen om positieve veranderingen te accelereren. Jaarlijks vindt er een topconferentie plaats waarbij zo’n 500 jongeren, samen met bedrijven, NGO’s en andere vooruitstrevende organisaties zich samen richten op het oplossen van actuele en grote vraagstukken in onze samenleving. 
  • SDG Nederland. In alle programma’s en adviezen die wij aanbieden, streven we de Sustainable Development Goals na. 
  • European Solidarity Corps. ESC is een programma van de Europese Commissie, dat subsidies geeft aan initiatieven die bijdragen aan een mooiere wereld. 
  • Dienst Justitiële Inrichtingen. DJI is het overkoepelend detentiewezen in Nederland. Alle penitentiaire inrichtingen waar Plantje Voor Morgen mee samenwerkt, vallen onder DJI. Zie onder ‘Het programma’ met welke penitentiaire inrichtingen we samenwerken. 

Een stichting is een organisatie zonder winstoogmerk. Al het geld dat Plantje Voor Morgen ontvangt, wordt direct besteed aan het ontwikkelen, verbeteren en uitvoeren van onze programma’s.

Het ‘duurzaam tuinieren en koken’ programma wordt gevuld met workshops in overleg met de penitentiaire inrichting, lokale ondernemers die mogelijk een workshop kunnen verzorgen, en de workshopgevers. Daarnaast kan tijdens het programma nadruk worden gelegd op bepaalde kennis die de deelnemers graag vergaren.

Op termijn hoopt Plantje Voor Morgen niet alleen een groene omgeving voor mensen in detentie te verzorgen, maar ook de stap na re-integratie in de samenleving te ondersteunen, bijvoorbeeld door deelnemers te koppelen aan een duurzame werkgever. We hebben een team van deskundigen en mensen met een detentieverleden samengesteld. Dat informeert ons over wat mensen in detentie nodig hebben om na terugkeer in de maatschappij een goed bestaan op te bouwen. Als wij daaraan een bijdrage kunnen leveren, is onze missie geslaagd. 

Super om te horen dat je geïnteresseerd bent in ons werk! Plant ons verhaal een zaadje bij je en wil je graag bijdragen aan onze missie? Dit kan op verschillende manieren:

  • Doneren. Elke euro helpt ons om meer mensen in detentie te bereiken en een beter programma neer te zetten. 
  • Workshops verzorgen. Wil je graag actief aan de slag en heb je een leuk idee voor een workshop gerelateerd aan duurzaam tuinieren en koken? Laat het ons weten en wie weet kan je een workshop verzorgen!
  • Netwerk. We zijn altijd op zoek naar nieuwe penitentiaire inrichtingen om ons programma uit te voeren, om zo veel mogelijk mensen in detentie te bereiken. Ben of ken je iemand die een handige connectie heeft? We horen het graag!