Het programma

Uitleg project

Wiep Fokker (grijs shirt) en Elaine van Helvoort van 'Plantje voor morgen' voor DE DUURZAME 100 editie 2023, PI Zwolle, Zwolle, Nederland

Fotografie Judith Jockel

Tuinieren en duurzaam koken

In het educatieve programma ‘duurzaam tuinieren en koken’ maken mensen in detentie op een laagdrempelige en praktische manier kennis met duurzaamheid en de relatie tussen mens en natuur. Het programma bestaat uit zes workshops, waar elke keer een ander onderwerp of een andere activiteit centraal staat. Het begint allemaal met het planten van zaadjes. Er zal een divers aanbod van groenten en kruiden geplant worden, zodat er later gevarieerd gekookt kan worden. Vervolgens zal er voor de groeiende planten gezorgd worden, en zodra de tijd rijp is kan worden geoogst. De deelnemers kunnen in de keuken aan de slag om heerlijke seizoensgebonden, lokale en duurzame maaltijden te bereiden; niet alleen voor zichzelf, maar ook om te delen met de afdeling. Zo kan iedereen genieten van een hapje duurzaamheid.

Door de praktische vaardigheden die de deelnemers opdoen tijdens de workshops, krijgen ze op een laagdrempelige manier de kans om meer te leren over duurzaamheid en hoe ze dit (na re-integratie) kunnen toepassen in hun eigen leven. Het stimuleert het gevoel dat ze hun eigen leven in handen hebben. Daarnaast staat samen werken in het programma centraal. Door middel van tuinieren en koken wordt er samen iets moois gecreëerd. 

Maatwerk mogelijk

Bent u geïnteresseerd? We denken graag met u mee over hoe we ons educatieve programma het beste kunnen laten aansluiten op uw wensen. Is er bijvoorbeeld nog geen moestuin in de penitentiaire inrichting, of wilt u bepaalde workshops weglaten of juist toevoegen? Neem contact met ons op en dan gaan we graag in gesprek over de mogelijkheden.

Projecten

PI Zwolle (2022 en 2023)

Onze eerste programma’s hebben plaatsgevonden in de penitentiaire inrichting in Zwolle. Beide keren werkten we samen met vijf vrouwen in detentie in de moestuinen om groenten en kruiden te kweken. Na de oogst hebben we samen voor de hele afdeling heerlijke verse, lokale en veganistische gerechten bereid. Tijdens de tweede serie hebben we het programma uitgebreid met een workshop paddenstoelen kweken door Zwolsche Zwammen, een fermentatieworkshop, en gingen de deelnemers samen met bekende kok Pierre Wind koken. Beide keren een groot succes! We zijn PI Zwolle enorm dankbaar dat zij in het idee van Plantje Voor Morgen geloven en ons de kans gaven om het pilot project uit te voeren.

"Je kan studeren, maar de natuur kan je leren."
Deelnemer
"Onkruid vergaat niet. Zo ben ik."
Deelnemer
"Van afval geen nieuwe producten mogen maken? Dat is eigenlijk pure onzin."
Deelnemer
“Ik wil graag meer leren over groenten kweken. Dat is goed voor mijn toekomst, later wil ik met mijn gezin ook zo leven.”
Deelnemer
“Het klaarmaken van eigen maaltijden is belangrijk. In koken kun je iets van jezelf stoppen. Deze cursus biedt nieuwe prikkels: ik zie dat ze ervan opleven. Als je bezig kunt zijn met iets wat je leuk vindt, voel je je meer mens.”
Gevangenismedewerker
Previous slide
Next slide

Onze programma’s

Plantje Voor Morgen biedt verschillende mogelijkheden binnen de bestaande dagprogramma’s van penitentiaire inrichtingen. In het voorjaar van 2022 is de pilot van ons eerste programma ‘Duurzaam koken en kruiden kweken’ uitgevoerd bij PI Zwolle. Ook aangepaste varianten van dit programma voor andere PI’s zijn mogelijk en daarnaast werken we achter de schermen aan nieuwe ideeën voor een extra programma.

 

Door naar onze pilot?

Ons eerste pilot programma heeft plaatsgevonden in de penitentiaire inrichting in Zwolle. We werken samen met vijf vrouwelijke gedetineerden in de moestuinen, waar zij groenten en kruiden kweken. Daarnaast kookten we met hen voor de hele afdeling met verse groenten, seizoensproducten, lokaal voedsel en houden alles vega(n).